Creatieve fotografie

Creatieve fotografie, het oog!

Winter

Het is echt winter! De donkere dagen voor kerst. Je gaat in het donker naar je werk en komt ’s avonds in het donker weer thuis. Ik krijgt niet echt meer de kans om op pad te gaan om foto’s te maken. Nu blijven alleen de weekenden nog over en met de alle feestdagen en toestanden heb ik het dan vaak te druk. Tijd om buiten te fotograferen is er dus niet echt. Daarom richt ik mij de laatste tijd meer op creatieve fotografie. Het is een leuke manier van fotograferen, je kunt het lekker in huis doen voor de kachel en in de avonduren. Een andere manier van fotograferen met andere technieken. Zo leer ik weer eens wat nieuws!

Het oog

Als onderwerp heb ik deze week het oog genomen. Ik heb de foto genomen met mijn macro lens van Tamron 90 mm en de camera op een statief. Ā De foto is gemaakt aan de keukentafel met mijn vrouw als model. Het is wel lastig om het oog scherp op beeld te krijgen. Ik had te weinig licht om een snelle sluitertijd te krijgen en om mijn iso om hoog te gooien geeft ook weer te snel ruis. Te veel licht werkt ook niet, want het licht weerspiegeld in het oog. Als oplossing heb ik een zaklamp gebruikt en het gezicht belicht van de zijkant. Ā Dit werkte prima.

Het oog
Het oog

Bewerken Lightroom

Ik bewerk mijn foto’s met Lightroom Adobe. Ik ben zeer tevreden met dit programma. Het is wel een klus om dit goed onder de knie te krijgen, maar je kunt je fotografie echt naar een hoger niveau tillen met Lightroom.

Stap 1

  • Ik voer altijd als eerste een lens correctie uit en vink correctie profiel aan. Je kan het type lens invoeren die je gebruikt hebt. Lightroom past het correctieprofiel voor dat type lens toe.

Stap 2

  • De foto uitsnijden; zorgen dat het oog iets meer naar het midden komt.

Stap 3

  • Hooglichten en schaduwen er uitgehaald, allebei op 80%.
  • Helderheid en levendigheid op 15% gezet.

Stap 4

  • Met de “vlekken verwijderen” tool heb ik een klein vuiltje weggehaald uit het oog.

Stap 5

  • Ik heb een radiaalfilter gebruikt om het oog heen en daarna de “omkeer knop” gebruikt. Dit zorg er voor dat in plaats van het oog, alles er omheen bewerkt wordt.Ā Ik heb de verzadiging op Ā  -100, helderheid op -55 en nevel verwijderen op 75.Ā Dit gezamenlijk geef het zwarte effect om het oog heen.

Stap 6

  • Gebruikt ik het “aanpassingen penceel” en het “effect iris verbetering” om het oog scherper te krijgen.

Stap 7

  • Gebruik ik nog een keer het aanpassingen penceel maar dan om het meer kleur te geven en het oog meer op te laten vallen.Ā Verzadiging op 75,Ā helderheid op -18 enĀ nevel verwijderen op 18.

Eindresultaat

Ik ben behoorlijk blij met het eind resultaat. Het was even uitvogelen hoe je het beste deze foto kan bewerken. Er zullen vast nog veel meer manieren zijn, maar dat is het mooie aan foto bewerken. Ik ben benieuwd hoe jullie om gaan met creatieve fotografie. Laat een reactie achter met jouw eindresultaat. Volgende week ga ik bezig met light painting. Hou de website in de gaten voor de nieuwe blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.