De traditionele Barong dans

Barong dans.

Tijden onze rondreis door Indonesië hebben we een traditionele barong dans in Ubud bezocht. We verbleven in een hotel langs de kust in de regio Changgu [echt een aanrader veel rustiger dan het drukke Kuta] en hebben voor deze dag een privé chauffeur geregeld die ons de Ubud regio zou laten zien. De chauffeur had een map met allemaal verschillenden attractie’s waar je heen kon gaan. Volgens de chauffeur was de dans een must see op Bali. Dus off we go to the dance show.

Barong dance
Barong dance

Het verhaal.

Het verhaal gaat dat Rangda, moeder van Erlangga, de koning van Bali, in de 10e eeuw werd veroordeeld door Erlangga’s vader omdat ze zwarte magie beoefende. Nadat ze weduwe werd, riep ze alle kwade geesten van de jungle op en droeg hen op Erlangga te verslaan. Er ontstond een heftig gevecht, maar Rangda en haar zwarte magische troepen waren te sterk en Erlangga moest daarom de hulp van Barong oproepen. Barong besloot Erlangga en zijn soldaten te helpen, maar Rangda verzon een spreuk waardoor de soldaten zichzelf door middel van een kris (soort zwaard) wilde doden. Barong bedacht ook een spreuk waarmee hij de lichamen van de soldaten bestand maakte voor de scherpe kris. Hij won en Rangda vluchtte. Bron Balitourism.nl 

Wie is Barong

Barong wordt gezien als een  beschermdier. De Barong ziet er in iedere regio verschillend uit, je heb een wild zwijn, tijger, slang, draak, en leeuw. De leeuw is erg populair en komt uit de regio Gianyar waar Ubud ook ligt.

Barong Dans
Barong Dans
Barong
Barong
Barong
Barong

Mijn Ervaring

De Barong dans is leuk om heen te gaan als je graag wat van de Balinese cultuur wilt zien, maar het is niet het hoogte punt van het eiland. Wij waren in het hoogseizoen waardoor het heeeeeel druk was. Toen we aan kwamen rijden stond de weg vol met touringcars en het plein stond vol met toeristen. Maar dat hoort er bij, wat leuk is wil iedereen graag zien! Bij binnenkomst kregen we een papier met daarop het verhaal van de Barong, zodat je een beetje een idee had waar het over ging. De voorstelling was een combinatie van dans en toneel. De dans en muziek was betoverend, ritmisch en snel. Het acteerwerk daarentegen was wat minder indrukwekkend. Naast mij zat een man die het zo indrukwekkend vond, dat hij besloot een dutje te gaan doen. Al met al vonden wij het leuk om het een keer te hebben gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.